Om 18. Bergen speidergruppe

Rik på tradisjoner

18. Bergen speidergruppe er en av Bergens eldste speidergrupper. Gruppen ble stiftet den 11. september 1929, da 3. Bergen ble delt i tre deler, og 17. og 18. Bergen ble startet. De tre gruppene dannet 2. Bergen avdeling. Senere har både 3. Bergen og 17. Bergen blitt nedlagt. 18. Bergen har derfor i mange år vært eneste speidergruppe i området som dekker Haukeland skoles krets: Kalfaret, Årstad, Fløen, Haukeland og Starefossen. I tillegg har vi i dag speidere fra Kronstad, Slettebakken og Christi Krybbe skoler.

Speiderlokalet vårtVi har helt siden begynnelsen av 1950-tallet holdt til på Starefossen Gård (bildet). Speiderlokalet ligger ved Fløifjellets rot, og er et perfekt utgangspunkt for våre mange møter i friluft.

Troppen, som heter 18. Bergen V-S, har helt siden starten holdt en jevn størrelse på rundt 4 patruljer. I 1940 het patruljene Bever, Elg, Oter og Ørn. I 1945 kom Ekorn og Hjort til. Under krigen ble mange motstandsfolk rekruttert fra byens speidertropper. Den 12. september 1941 ble derfor speiderarbeidet forbudt av okkupasjonsmakten. I 18. Bergen V-S ble speiderarbeidet fortsatt «under jorden» hele resten av krigen. Vi har bl.a. bilder fra Elgs pinseleir i 1943.

Troppen har i alle år hatt pinseleir på sitt faste tilholdssted ved Sølverelven i Indre Rødlien på Gåssand. Herfra har vi sterke minner som knytter oss sammen. Under fullmånen, i alvedansen og til lyden av bålets spraking, har mang en 18.-speider blitt ett med naturen. Her har vi også vår årlige ordensseremoni, når dyktige speidere skal æres for sin innsats.

På begynnelsen av 1980-tallet ble jentetroppen «Bergen 18» startet, men allerede i 1984 ble den slått sammen med guttetroppen. Siden den gang har troppen bestått av både gutte- og jentepatruljer, til glede for alle.

I dag har speidergruppen en aktiv småspeiderflokk. Vi ønsker å starte en tropp for de litt eldre også, men må først få på plass nødvendige lederressurser for dette.

Verdier og idealer

18. Bergen er tilsluttet Norges Speiderforbund. Gruppen har alltid vært særlig fokusert mot naturkjennskap og friluftsliv. Vi har stor tro på friluftslivet som et virkemiddel til å gi barn og ungdom sunne verdier og gode idealer. Gjennom ferdigheter og mestring i naturen styrker vi medlemmenes selvtillit, hvilket skaper trygge og selvstendige mennesker.

Vårt årlige leirbål på pinseleiren innledes alltid av følgende vers, som representerer 18. Bergens sjel:

«Som røyken stiger oppad - så være våre idealer
som flammene lyser - så styrkes brorskapen
som glørne varmer - så være våre tanker
og når bålet siden brenner ned,
la minnene fra det være rike.»

Som røyken stiger oppad...

Sist oppdatert den 27. november 2023 av Alf Johan
   

Ukens spørsmål

Følger du med på 18. Bergen sin facebook-side?

Ja, selvsagt!:
Nei, jeg fått all informasjon fra mamma og pappa:
Hva er facebook?:
Antall stemmer: 1 | Tidligere avstemninger
 

Nytt på 18bergen.org:

13. sep.: Alf Johan skrev nyheten Speiderhøsten er i gang!
3. sep.: Alf Johan skrev nyheten Bli med!
3. sep.: Alf Johan skrev nyheten Bli med!
3. sep.: Alf Johan opprettet hendelsen Kanomøte
3. sep.: Alf Johan skrev nyheten Terminliste høst 2021
1. sep.: Alf Johan opprettet hendelsen Oppstartsmøte
Flere oppdateringer på Aktivitet-siden.
Vis siste kommentarer.
 

Hvem er her nå?

Akkurat nå er det 8 gjester her. Mer info