Speidertips

juli 2009:

Kok mat på steinaldervis


Å koke mat i kokegrop er en 5.000 år gammel oppskrift som det er funnet spor etter over hele Norden. Fordelen med denne tilberedningsmåten er at du ikke trenger hjelpemidler utover det du finner i naturen. Det er ingen risiko for at maten kan bli brent. Alle smaksstoffene og saft bevares godt. Kjøtt og grønnsaker beholder sine næringsstoffer. Det går ut på å varme steiner på bål, grave de ned sammen med kjøtt eller fisk i en kokegrop i bakken, og la maten ligge der og bli bakt. Før i tiden pakket de maten i skinn eller never- i dag bruker vi gjerne aluminiumsfolie.


Forberedelser og forkunnskap

Finn et egnet sted til å grave kokegrop; jordbunn med torvdekke er best. Gi alle beskjed om å ta med seg et stykke kjøtt (biff) og en potet, pakket inn i sølvpapir, evt kjøp inn nok mat og folie til alle.

TIPS: Dersom dere ønsker et ekte steinaldermåltid pakker dere inn maten i never: Skjær noen store flak med never fra bjørk og legg den i bløt natten over. Maten pakkes inn i våt never. Neveren kommer til å sette en god smak på kjøttet. Vil du ha ytterlige krydder kan du prøve med litt bjørkeløv eller einerbar. Rull eller brett sammen maten i neveren og knytt det sammen med eksempelvis bjørkevidjer. Tau lager du av de ytterste lange tynne bjørkegreinene. Du kan også lage klyper av 15 centimeter lange tommelfingertykke bjørkegreiner som du splitter de første fem centimeterne av. Det er viktig at pakken er helt tett og holder seg sammen.

 

Utstyr

Spade, ca 20 steiner med diameter 10-15 cm, ved og fyrstikker.
Poteter, kjøtt/fisk, folie/våt never.

Fremgangsmåte

 1. Fyr opp et bål. Etter hvert som flammene får overtaket legges steiner inn i varmen – utvid bålet etter behov. Steinene bør være 10-15 centimeter i diameter. Når det gjelder antall steiner, bør om lag 20 være nok. Pass på at steinene blir utsatt for skikkelig varme i en times tid.
   
 2. Mens vi venter på at steinene skal varmes opp, forberedes kokegropen. Det graves et hull i bakken som er cirka ½ meter i bredden, høyden og dybden. Om mulig bør man prøve å få løs torven i ett stykke.


 1. Etter cirka en time i bålet legges de varme steinene i bunnen av og på sidene av kokegropa. Bunnen av gropen må være godt dekket av steiner. NB! Ta for all del ikke i de glovarme steinene med hendene!! Bruk en spade for å utføre jobben. Nå kan potetene og kjøttstykkene, som er pakket inn i sølvpapir, legges oppå de varme steinene. Man kan også ha maten pakket inn i en gryte, men pass på da å legge et kjøkkenhåndkle over lokket slik at det ikke kommer jord inn i gryten.
 
Dersom man ikke vil ta i bruk kunstige hjelpemidler kan bjørkenever gjøre samme nytten. Imidlertid må neveren da være våt og ligget i bløt natten over. Rull eller brett sammen maten i neveren og knyt det sammen med eksempelvis bjørkevidjer. Det er viktig at pakken er helt tett og holder seg sammen, enten du bruker never eller sølvpapir.
 
 1. Når maten er plassert nede i gropen, dekkes det hele til med varme steiner fra bålet. Til slutt dekkes gropen til med jord og torv. Dekk til så godt at det ikke siver ut røyk fra kokegropa – det hele må være tett.

 

 1. Etter en stund kan maten tas opp igjen fra hullet i bakken. Hvor lenge kjøttet skal være nede i gropen er avhengig av størrelsen på kjøttstykkene. Biff på cirka 200 gram og poteter som er noe mindre enn vanlige bakepoteter, trenger cirka 35 minutters ”steketid”. Vær forsiktig med eventuell spade når du skal finne igjen maten, så slipper du å skylle den ren for sand og jord… Pass også på at du ikke tar på steinene. De er fremdeles glovarme!!

 

 1. Velbekomme! Maten er nå klar! Det er ingen risiko for at maten blir brent, dersom du følger instruksjonene som her er nevnt. Alle smaksstoffene og saft bevares godt. Vil du krydre kan du selvsagt gjøre det. Prøv med litt bjørkeløv eller einerbar. Bruker du never til å pakke inn maten, vil denne sette ytterligere god smak på kjøttet.

 

Har du større mengder kjøtt i èn pakke må steketiden økes. 1 kilos kjøttstykke trenger cirka en time, mens en kilo fisk er ferdig etter en ½ time i kokegropen. Ta utgangspunkt i det som her er nevnt og gjør dine egne erfaringer. Lykke til!

Forrige speidertips   Neste speidertips

Kommentarer:

Spennende, men tidkrevende måte å koke mat på! Dette må prøves en dag, gjelder bare huske å begynne i god tid før dødssulten melder seg Er det norske flagget viktig for gjennomføringen?
Skrevet fredag 24. juli 2009 av Dan Michael
 

Sidefelt:

Snikk snakk

 • Gjest: ll
 • Gjest: wtf
 • Gjest: hvrdan slukke en husbrann
 • Gjest: kuldegrop
 • Gjest: eik
 • Gjest: Hei
 • Gjest: g
 • Gjest: test
 • Gjest: Støtter husbrann
 • Gjest: Hei Anders M.
 • Gjest: heu yoooooooooooo
 • Gjest: Jeg elsker jesus
 • Gjest: ok
 • Gjest: hei
 • Gjest: hei
 

Ukens spørsmål

Følger du med på 18. Bergen sin facebook-side?

Ja, selvsagt!:
Nei, jeg fått all informasjon fra mamma og pappa:
Hva er facebook?:
Antall stemmer: 1 | Tidligere avstemninger
 

Nytt på 18bergen.org:

3. sep.: Alf Johan skrev nyheten Bli med!
3. sep.: Alf Johan skrev nyheten Bli med!
3. sep.: Alf Johan opprettet hendelsen Kanomøte
3. sep.: Alf Johan skrev nyheten Terminliste høst 2021
1. sep.: Alf Johan opprettet hendelsen Oppstartsmøte
29. aug.: Alf Johan skrev nyheten Oppstartsmøte
Flere oppdateringer på Aktivitet-siden.
Vis siste kommentarer.
 

Hvem er her nå?

Akkurat nå er det 10 gjester her. Mer info