Speidertips

Forfatterbilde

januar 2011:

Telt om vinteren


Det er vinter og snøen ligger på fjellene. Ukens speidertips handler om hvordan man skal sette opp leir om vinteren.


Om sommeren er det ingen kunst å sette opp telt, da er det gjort rett fram og ingen spørsmål rundt det. Men når den kalde kulden og snøen har lagt seg blir det med en gang vanskeligere å få teltet til å stå, og ihvertfall til å ha det behagelig i teltet.

Etter man gjerne har gått en stund på ski for å komme til leirområde, så er det ikke bare å ta fram teltet og sette det opp. Det første man gjør er å sette fra seg alle sekkene, evt pulkene og beholder skiene på beina. En går bort til det område man ønsker å ha teltet og begynner å trampe ned med skiene en firkant som er litt større enn teltet. Dette gjør man for å få et hardt underlag, da er det mindre sannsynlig at man deiser gjennom snøen når man går inn i teltet. 

Etter at det er gjort er det å finne fram teltet. Et tips er å beholde skiene på til teltet er opp. Da slipper man å falle gjennom snøen, og det blir veldig mye lettere å sette opp teltet. Teltet taes fram og legges utover og teltstengene settes inni. Man skal til å feste pluggene, men oppdager at de faller bare langt ned i snøen og har ingen nytte. Da kan man enten bruke ski og staver som plugger eller man har husket på forhånd å skaffe seg snøplugger. Snøplugger kan rett og slett være gamle planker som har blitt spisset litt i ene enden. 10-12 snøplugger holder til ett telt. 

For at du skal slippe at teltet blåser opp legger man snø nederst på duken hele veien rundt. Pass på at glidelåsen er igjen hele tiden når du holder på å sette opp teltet! Ellers kan det være du ender med et telt du ikke får igjen døren på. Når alt dette er gjort så er det på tide å grave kuldegrop. En snøgrop er en grop som graves rett innenfor inngangen og inntil innerteltet. Sirka så langt inn som teltet er, rundt 20 cm igjen med snø på andre siden og rundt en meter bredt. Det skal graves en meter ned også. 

Grunnen til at man lager kuldegrop er for kulde daler ned og varme stiger, så man lager rett og slett en grop hvor kulden kan ligge. Da blir det varmere i teltet. I tillegg er en kuldegrop praktisk, for istedenfor at man må krabbe på alle fire inn, og bli kald på knærne, kan man nå nesten stå oppreist inne i teltet. Plassen er også grei til å oppbevare ting når man ligger inne i teltet og sover. 

Om vinteren er det ekstra viktig med orden i teltet, for ting kan fryse og ting blir kaldt. Og dersom du har noe for tett opp i beina som blir kaldt gjennom natten, så blir du kald på beina og. Så et tips er å ta med seg inn akkurat det man trenger i teltet og la sekken stå snøret igjen utenfor. 

Når du er ferdig med å sette opp teltet og grave en kuldegrop, er det lurt å bygge en leveg der vinden kommer fra. Ellers kan du være så uheldig at vinden får tak i teltduken selv om du har festet snø nederst. Leveggen bør være høyere enn teltet, og dekke hele siden av teltet vinden kommer fra. Dere vil merke en stor forskjell med og uten! 

Når dere har sovet der en natt eller to og skal begi dere videre. Er det viktig etter at dere har pakket sammen teltet å sjekke at område dere var på ser ut som om det aldri har vært noen der. Det vil ikke si at dere skal pakke snøen helt perfekt, men det betyr at alle hull skal tettes og levegger rives og pass på at dere har alt med dere!

Forrige speidertips   Neste speidertips

Kommentarer:

Ingen kommentarer
   

Ukens spørsmål

Følger du med på 18. Bergen sin facebook-side?

Ja, selvsagt!:
Nei, jeg fått all informasjon fra mamma og pappa:
Hva er facebook?:
Antall stemmer: 1 | Tidligere avstemninger
 

Nytt på 18bergen.org:

13. sep.: Alf Johan skrev nyheten Speiderhøsten er i gang!
3. sep.: Alf Johan skrev nyheten Bli med!
3. sep.: Alf Johan skrev nyheten Bli med!
3. sep.: Alf Johan opprettet hendelsen Kanomøte
3. sep.: Alf Johan skrev nyheten Terminliste høst 2021
1. sep.: Alf Johan opprettet hendelsen Oppstartsmøte
Flere oppdateringer på Aktivitet-siden.
Vis siste kommentarer.
 

Hvem er her nå?

Akkurat nå er det 8 gjester her. Mer info