18. Bergen speidergruppe fylte 80 år den 11. september 2009, og dette skulle feires med brask og bram! Til festlighetene møtte speidere, ledere, foreldre, tidligere medlemmer og byens befolkning til en storstilt jubileumsmarkering. Først med aktivitetsløype ved Skomakerdiket, og deretter festmiddag på Fløyrestauranten!
Speiderne stilte opp ved Skomakerdiket allerede i 10-tiden for klargjøring av postene i aktivitetsløypen. Byens befolkning var invitert til å delta gjennom kunngjøring i diverse nettsider, omtale i BT og flyers på Starefossen. Arrangementet ble åpnet høytidelig kl. 12, av kulturbyråd Henning Warloe. Han hilste gruppen fra byens ledelse og befolkning, og takket 18. Bergen og speiderbevegelsen for hva den har betydd for oppveksten til tusenvis av bergensere. Byråden hadde også med seg en gave på kr. 25.000 til gruppens kanofond!
Etter flaggsang, taler og gaver, gikk startskuddet for troppens tradisjonelle kanostafett. Det var tydelig at patruljene trenger litt mer trening på padling under stress, men trøsten var at ingen falt i vannet! Deretter ble postene bemannet, og rundløypen var i gang. Postene var: Nevenyttighet/knuter der alle fremmøtte fikk lage sin egen makramé nøkkelhank, naturkjennskap, førstehjelp, kanopadling, livline, primitiv matlaging (pinnebrød på bål) og klatring/balansering på stram line. I tillegg hadde foreldrelaget kiosk med salg av pølser, saft og kaker. Værgudene smilte til oss, og etter stor pågang var det plutselig tid for å pakke sammen kl 15.
Jubileumsfesten startet som seg hør og bør med utendørs speideraperitiff kl. 1630 – blåbærsuppe kokt på bål utenfor Fløirestauranten. Festmiddagen skulle fortæres i restaurantens 2. etasje. Våre nærmere 100 gjester fylte opp rommet. Da alle hadde inntatt plassene, ble det blåst til fanfare, før flagget ble rullet ut til flaggsangen. Deretter avsa troppsleder leirbålseden «Som røyken stiger oppad». Da var forsamlingen i den rette stemning for «Udsigt fra Fløien» spilt som trompetsolo. Deretter tok kveldens toastmaster – gruppeleder Alf Johan – ordet, og ønsket velkommen. Menyen var hjortegryte og lun eplekake med is.
Blant de fremmøtte var naturligvis nesten alle gruppens medlemmer, både små og store speidere samt ledere, i tillegg til alle interesserte foreldre. Dessuten møtte en solid kontingent «veteraner» – i alle aldre! Noen hadde med gamle minner fra sin speidertid, og vi rigget til en provisorisk jubileumsutstilling i de tilstøtende lokaler. Der kunne de fremmøtte bla i gamle referatbøker, logger og speiderblader, og nyte pokaler og andre klenodier på nært hold.
Vi hadde også spesielt inviterte gjester tilstede. Blant de mest prominente var speidersjefen (på video), styremedlem Louise Pettersen fra kretsstyret, og gruppeleder Ragnar Pettersen fra våre beste venner i 1. Fjøsanger. Alle disse holdt hilsningstaler. Louise overrakte gruppen en tradisjonsrik og vakker gammel flaggstang, og Ragnar stilte med et toastjern for bruk på bål.
Blant veteranene var det mange som ønsket ordet i løpet av middagen. Det store høydepunktet var da superveteran Nicolay Aall, som insisterte på å bli kalt «Nic'en», tok ordet. Han kunne fortelle en gispende forsamling at han ble tatt opp som speider i troppen på troppens stiftelsesdag i september 1929! Han delte deretter mange morsomme historier fra sin speidertid på 1930-tallet. Deretter fremførte han en spansk sang som var troppens særpreg fra stiftelsen og flere tiår videre.
Blant andre veteraner som tok ordet var CC (Carl Christian Nordberg) og LJ (Lars Jørgen Dahl), begge med velformulerte og godt forberedte taler. Etter middagen fikk speiderne lufte seg med spennende skattejakt i trollskogen. Da de kom tilbake var det tidligere troppsleder Einar Gjessing sin tur. Han var særskilt bedt om å fortelle litt om sin speidertid under krigen og inn på 1950-tallet. Dette var en av troppens glansperioder. Etter de hemmelige speideraktivitetene under krigen, ble det en stor oppblomstring så snart krigen var over.
Programmet ble avsluttet av den kjente og kjære tryllekunstneren Geirini (Geir Elling Eikenes) som kunne fortelle om sine speideropplevelser på kretsleiren på Østerbø i 1983, og hadde med seg et spesielt speidertrylletriks med tau for anledningen (som også involverte tryllekunstneres egne underbukser).
Da det offisielle programmet var ferdig, samlet veteranene seg i de tilstøtende stuer, fortalte gamle speiderhistorier, lo og koste seg i flere timer utover natten. Og da sistemann skrittet ut i måneskinnet og ned bakkene fra Fløyen, var ethvert speiderhjerte oppglødd over hvilken flott feiring det hadde vært, og hvilken fantastisk speidergruppe vi har!
Les talen til Lars Jørgen Dahl (pdf) | Se speidersjefens videohilsen